Kirkenær Ballettskole ble startet av Jorunn og Even Kirkenær i 1955. Huset der ballettskolen også ligger i dag, ble spesialbygget for dans i 1962 og rommet både ballettskolen og familien Kirkenær. «Det blå huset på haugen» har rommet dansekunst siden da og har vært et «mitt andre hjem» for veldig mange dansere opp gjennom årene og er det i dag.

Jorunn Kirkenær.jpg

Jorunn Kirkenær er et av de mest betydelige navn i norsk dansehistorie, både som danser, koreograf og pedagog. Hun har over 60 års erfaring som profesjonell danser og koreograf, danset på alle de største scenene i Norge, og var bla. med I “The Ed Sullivan show” som ble tatt opp og sendt på direkten fra New York.

Hun har er vært inspirator for tusenvis av barn og unge, hun gjorde dansen kjent for hele Norge gjennom fjernsynet, og er blitt kalt «Jazzballettens mor» på bakgrunn av innførelsen av denne stilen til Norge. Jorunn stiftet og bygget opp Norges første Høyskole for dans; den gang kalt Ballettinstituttet, så Den Norske Balletthøyskole, i dag Norges Dansehøyskole. Hun var også med på å etablere dansetilbudet ved Fagerborg videregående skole gjennom «Kirkenær linjen».

Jorunn har stått på barrikadene for dansen som kunstform gjennom et langt liv og har satt sine spor over hele landet. For sin innsats for dans i Norge fikk hun i 1996 Kongens fortjenestemedalje i gull, og hun har også mottatt Narvesenprisen, Foreldre og Barn pris, Senter for Dansekunsts ærespris, Oslo bys Kulturpris og hun har Statens Kunstnerlønn for sitt bidrag til Norsk Kulturliv.

Kompaniet; «Jorunn Kirkenærs Barneballett» er høyst aktive i dag, og danser både tradisjonelle danser koreografert av Jorunn m.fler og nye koreografier. Det er en glede for at oss at vi i dag har flere generasjoner Kirkenær dansere på huset og at tradisjonene ivaretas og føres videre i nye tider.